Disclaimer

Saya merupakan seorang ejen yang berdaftar dengan Syarikat Prudential Assurance Malaysia Berhad. Semua info di dalam website ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak mewakili pandangan pihak Prudential secara rasmi.



Tuesday, August 11, 2009

H1N1 ~ THE FOLLOW-UP

death toll 32!!!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

kes ni makin teruk kat malaysia...
hopefully kita semua selamat insyaAllah...

ada juga aku dapat emel2 foward mengenai satu doa untuk dibaca untuk elak wabak macam ni..
yang menariknye, aku difahamkan yang doa tu dihasilkan oleh mereka yang berfahaman syiah...haishh

selain tu dapat jugak emel kat bawah ni yang aku rasa perlu dikongsi dengan korang semua...
bacalah...

------------------------------------------------



Jangan main2. Take this seriously!

From:
Info to share…based on true story….kindly spread the info..
Best Regards,
A
From: Lina R
Sent: Tuesday, August 04, 2009 10:49 AM

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...
Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.
Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.
Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.
Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...

From:

To: Lina R
Lina,
Nak dpt pandangan since u dh ada pengalaman.. Apa symptom virus ni? Melalui pembacaan dan rakaman berita, seolah2 tiada symptom yg khusus terutama demam. Demam x teruk pun bole dp jangkitan. Boleh share info tak? Pengalaman family berhadapan ngan virus ini. J
From: Lina R
DMU tak best lah lepas nie....sunyi sepi. Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.
Take care You & Your Family

------------------------------------------------

takut kan?

sekali lagi aku nasihatkan kat korang,

TOLONG JAUHKAN DIRI DARI PUBLIC...

tak salah jadi kera sumbang wat masa sekarang...
dan.. INI BUKAN MAIN2...

14 comments:

  1. aah abg pejol...da 41..btol kate oranglidi a.k.a encik wawa tu..hak hak hak.. eh nape gelak2 lak??

    abg pejol..take care!!!

    =s
    =s

    ReplyDelete
  2. meminjam kat2 sir jeong , lecturer mooting anis,

    kenapa nak pakai topeng tuh.kalo nak mati, mati jugak. dkt kan diri ngan thn , kan ada tulis dlm bible n qur'an , mati tu pasti.pakai topeng hanya meminimakan risiko di jangkiti virus itu.

    hebat la lina tu.
    anis tak leh nak imagine kalau .. eh2,x nak imagine .

    ye .elok duk umah je n layan je lagu lonely goathred . :d

    ReplyDelete
  3. dari DIA kita datang..kepada DIA kita kembali.. jadi mohonlah (solat hajat) pada DIA agar kita semua didalam lindunganNYA selalu.. aminn!!!

    ReplyDelete
  4. Ajal maut di tangan Tuhan... Doakan agar virus ni x merebak degan lebih jauh...

    ReplyDelete
  5. semoga kita2 semua diberikan kesihatan yg bpanjangan dan dijauhkan dr sbrg penyakit... AMINNN..

    ReplyDelete
  6. jauhkan diri dr public..hurm3..susah2

    ReplyDelete
  7. aku skang dok umah..tgh demam.. huhuhu..

    ReplyDelete
  8. td fakulti ad s0rang bdk pakai mask..tu p0n 0rg dah tgk plik...

    ReplyDelete
  9. Hurm topeng action kamen!! menakutkn!! ahah!! x larat nk pakai dh!! g sesak nafas dew!! ahaha!!

    cer 2 mmg menakutkn!! hurm dugaan Allah kpd Hambanya!!

    ReplyDelete
  10. wawa..
    alhamdulillah sekarang dah stop kat 68...

    akmar..
    kama take care juga!

    anis..
    ajaran songsang mcm tu jgn diikut...;p
    nampak sgt dia tak sayang kamu..hoho

    umie..
    amin2!

    jon..
    amin jugak.

    milla..
    amin lagi..

    milo..
    kena cuba gak!

    jard..
    dah baik ke demam?

    sharamli..
    biasakan yang betul, betulkan yang biasa..

    luffy..
    hahaha.ni topeng baekkkk punya..

    life..
    tahu takpa.

    sycho..
    nak mati ke nak sesak nafas? hohoho

    ReplyDelete