Disclaimer

Saya merupakan seorang ejen yang berdaftar dengan Syarikat Prudential Assurance Malaysia Berhad. Semua info di dalam website ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak mewakili pandangan pihak Prudential secara rasmi.



Wednesday, November 4, 2009

cerita aku 4 - dari pontian sampailah ke pantai remis...

notakepala: kenangan 3ari bersama si dia memang tak dapat kulupakan..ku sambung lagi episod seterusnya..

bersambung dari episod yang lepas....

sambil on da way tu aku confirm yang abg ngah dia tu adalah lebih muda setahun dari aku, so rasa cuak tu aku atasi dengan ego yang aku ni lagi tua dari abg ngah dia..hahaha..

sebaik tiba di rumah si dia, kulihat adik bongsu dia sudah siap menunggu di luar..
manis muka adik dia..sama macam akak dia jugak..hehe
lepas tu muncullah sorang2 keluarga dia menyambut ku..
segan pulak rasanya..
tapi abah dia belum muncul lagi...

masuk je ke rumah beliau aku terus berbual rancak dengan abg ngah dia..
bukan kerana nak ilangkan rasa cuak ;p
tapi kerana kerja..
kami berborak pasal kerja..
abg dia ni pun kerja sama lain dengan aku iaitu oil n gas..
lega aku..at least ada la topik nak bualkan..

lepas tu muncul pula abah dia..
rupanya dia pergi uruskan ayam2 kampung dia tadi..
kami berborak2 mesra secukupnya sehinggalah kak ipar beliau menyuruh berhenti untuk makan dahulu ;)

time makan:
sempat tok (istilah tempat beliau untuk atuk sebelah perempuan) beliau mengusik beliau untuk duduk sebelah aku..
mana nak dapat, sebab aku telah terlebih dahulu diapit oleh abah dan abg ngah beliau..
time makan nasi..
berulang-kali aku disuruh tambah nasi oleh keluarga beliau..
bak kata tok.. "orang dulu2 kalau tak tambah tu kira menyinggung tau.."
sudahnya dua kali nasi di pingganku bertambah...
sedap gak masakan perak ni, walaupon aku hanya sempat merasa satu lauk sahaja..segan beb..;)

pas makan aku aku sambung borak dengan abah beliau..
lepas tu aku keluar rumah p tengok arnab peliharaan abahnya..
menjadi jugak..adalah dalam 4 ekor gitu..siap ada anak lagi..
sempat aku snap picca sebab mereka itu comel..
(oh aku tak dapat nak upload pic2 itu ke laptop. lupakan saja k)

pas belek2 arnab, aku belek pulak ayam2 kampung peliharaan abah beliau..
banyak sungguh!!
ayam2 itu dipelihara secara sistematik untuk tujuan dijual..
telur2 ayam kampung tu pon dieramkan menggunakan haba yang dihasilkan oleh lampu2 neon..
mengikut kata abahnya, ia mengambil masa selama 28 hari untuk telur2 itu menetas..
aku agak jakun gak sebab tak pernah pulak nampak sebelum ni telur ayam dieramkan dengan cara itu...
bagus betul bapak aku ni. eh silap..bagus betul abah beliau ni. setiap satu telur itu mempunyai tarikh2 dari ia ditelurkan dan tarikh jangkaan ia akan menetas...
tiba2 terasa macam nak suruh abah aku buat peliharaan ayam kampung secara serius macam itu pulak..

mahal beb ayam kampung..
menurut bapanya, seekor ayam kg betina boleh dijual sehingga RM10..
yang jantan pulak murah sedikit..RM9 gitu...
memang boleh buat bisnes ni...
ayam2 kampung tu just diberi makan dedak untuk bagi cepat besar...
ia tak dilepaskan secara bebas kerana dikhuatiri akan hilang..

menurut beliau lagi, kadang2 tu ada jugak orang datang curi ayam2 tersebut masa takde orang kat rumah..
bahaya jugak eh..
ingat musang
dan helang je musuhnya..ni orang pun ada jugak..

tapi apa2 pun aku memang kagum dengan keseriusan bapanya memelihara ayam kampung untuk tujuan pengkormersialan..

-------------------------------------------------------

time aku duduk borak2 dengan bapa beliau, tiba2 membelok sebuah kereta kerumahnya..
rupa2nya pak ngahnya datang menyinggah sebentar..
alamak kantoila anak dara pak long bawak balik bakal menantu ;p
seperti biasa aku kenala berlagak gentleman..hehehe..

oleh sebab pak ngah beliau dah datang, maka tak jadilah plan asal beliau untuk menghantar adiknya ke teluk intan bersama2 dengan aku..
adiknya belajar di sebuah kolej disitu..

dalam pukul 4ptg, beliau bagi isyarat sudah sampai masa untuk bertolak pulang..
kami pulang bersama2 ke sitiawan tetapi dengan kereta yang berasingan...
sebelum pulang tu, sempat mak beliau mempelawa aku untuk datang pada hari raya haji nanti..
insyaAllah ye mak kalau I ada di semenanjung lagi..
dalam 2 minggu lagi aku mungkin kena pergi ke Labuan kerana terdapat project di sana...

-------------------------------------------------------

eh macam dah abes je cerita ni..
belum.
ada sambungannya lagi. ;)

10 comments:

  1. dah agak dah .
    mesti tak kena apa2 ngan abang ngah akak tu.

    insyaAllah ye mak kalau I ada di semenanjung lagi.. << MAK ???
    hahaa
    excited2

    ReplyDelete
  2. takpe la praktis..nanti tak kekok..
    keje bahagian ape?pipeline ke?

    ReplyDelete
  3. yahhhhhhhhhhhhhh...
    ade sambungan lagi ke??
    eh lupe ade 3-4 episod lagi ye?? wahahahhaa =p

    abg pejol, mase kt umah tu rase2 mcm abg pejol asek borak2 dengan family die je eh?
    dgn dia tak borak2 ke??

    ReplyDelete
  4. anis, prektis mek perfek.

    azuan, hehehe..tol tu.

    solehah, bukan. mekanikal.u pcsb ke?

    akmar, borak ckit2 je dgn dia..seganla..lagipun mak bapak dia ada kan.ni la peluang nak borak dengan mereka..dengan si dia tetiap ari boleh kat tepon ;p

    ReplyDelete
  5. haiii ahaii...

    thanz komen tuh... sory tak berkesempatan datang sini...

    ReplyDelete
  6. elelelele....
    nmpk sgt ske gayut dgn gf tetiap hari =p

    keep up the good work!!! xD

    ReplyDelete
  7. walaweii...pjngnye n3.ade smbg lg ke?
    ish3...so kirenye,never ending story lah eh?

    ReplyDelete
  8. ade lagi sambungan?
    k .kasi habis cepat

    ReplyDelete
  9. sayu=pilu, its okay...kalau free datangla..wat macam blog sendiri ye.thanks komen..;)

    akmar, sape yg tak suka gayut dengan gf dia?angkat tangan!

    penulis, a'a never ending ;) heppily ever after ;p

    seroja jingga, macam dah tak larat nak buatlah..keje tengah banyak sekarang ;(

    ReplyDelete