Disclaimer

Saya merupakan seorang ejen yang berdaftar dengan Syarikat Prudential Assurance Malaysia Berhad. Semua info di dalam website ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak mewakili pandangan pihak Prudential secara rasmi.



Sunday, June 26, 2011

fresh graduate..baru kerja 3 bulan pun boleh beli rumah..


bila aku jumpa balik member2 tempat kerja lama, diorang akan tanya:
"anak dah berapa?"
"ko dah beli rumah belum?"

kebanyakkan yang tanya ni otai2 yang dah senior sedikit..

ni pengalaman hidup aku,
umur aku dah 30tahun, rumah sendiri pun belum beli lagi..
aku sebenarnye berminat nak beli rumah sejak setahun yang lepas.
sejak aku duduk serumah dengan member aku yang kaki beli rumah lelong.
lepas beli dia sewakan or jual pada market price.
untung2 dapat 10k to 30k atas angin beb.

tapi setahun yang lepas aku tengah berhempas-pulas kumpulkan duit nak kahwin.
fokus aku kumpul duit untuk kahwin dulu, kemudian baru fikir pasal rumah.
nah hari ini tinggal beberapa hari sahaja lagi sempena anniversary kahwin aku, aku nekad yang aku kena ada rumah sendiri..

alhamdulillah minggu lepas aku berjaya booking untuk dapatkan sebuah apartment di kajang.
kenapa kajang? kenapa apartment?
pada aku area tu HOT. rumah yang aku nak beli tu kalau aku tak nak duduk, market untuk sewa adalah tinggi.
tu area pak arab orang cakap..pak arab ni korang faham2 sajalah..
diorang ni suka duduk dekat apartment. suka duduk rumah tinggi2.
rumah yang aku booking tu tingkat 19 beb..hehehe.

sebenarnya aku ada pilihan sama ada nak ambik rumah landed yang berada agak jauh sedikit or rumah apartment tu. pada harga yang sama.
aku pilih apartment sebab aku nak invest.

ok berbalik kepada tajuk tu.
korang yang baru2 kerja ni aku nasihatkan belilah rumah.
kalau nak modal kecil, beli rumah yang baru nak dijual oleh developer.
lepas tu dia bagi diskaun bermacam2 fees.
takdela besar sangat modal korang.
dalam RM500 pun korang dah boleh miliki sebuah rumah..

ok apa2hal kalau korang berminat nak cari rumah sebiji di area lembah klang boleh roger aku kat:
019-2774425 En. Faizul

aku boleh bagi advise mana yang aku tahulah.
mana2 yang aku tak tahu tu kita belajar sama2 ok.

p/s: orang kita ni suka beli rumah yang terceruk jauh dari pusat KL yang mana valuenya susah sikit nak naik. aku perasan ni.

hanya dengan RM1000 untuk memiliki rumah seperti ini


value added untuk rumah korang.
boleh mark-up 20k to 30k kalau ada kitchen cabinet.



pelabur hartanah beli rumah, bila dah siap jual untuk dapatkan keuntungan lebih 50k.
buta2 je beb.


tahun lepas masa baru launch, RM145k
baru siap takat ni dah RM180k
tahun depan bila dah siap cat cantik molek, berapa korang agak2 value dia?



rumah idaman korang?
kalau kat KL nak dekat RM1 juta macam ni,
kat bangi RM500k,
kat ceruk tok kun? tak tahulah pulak aku.
rumah ni kalau kau beli sekarang RM260k harga dia,
kalau dah siap nanti boleh dapat rm350k beb..